7 november 2022

Op de grens van Den Haag en het Westland ligt Villa Ockenburgh. Een historisch Rijksmonument dat op initiatief van buurtbewoners een bruisende ontmoetingsplek werd. Wij spraken met Karin Zwinkels, voorzitter van NPHD-partner Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO).

“Deze plek heeft een rijke geschiedenis”, vertelt Karin Zwinkels. Dit blijkt uit de vele bestemmingen die het monumentale pand door de eeuwen kreeg. Zwinkels: “Villa Ockenburgh is in 1654 gesticht door landheer Jacob Westerbaen. Na de Tweede Wereldoorlog is het tot 1996 een jeugdherberg geweest. Daarna bood de gemeente de buitenplaats te koop aan. De plannen die bij de gemeente werden ingediend bleken onhaalbaar, waardoor de villa in verval raakte.”

Burgerparticipatie
De villa stond leeg en werd zelfs nog een tijdje verhuurd als antikraakpand aan kunstenaars, tot in 2012 drie buurtbewoonsters de koppen bij elkaar staken. Zij ontwikkelden een reddingsplan voor herbestemming van de buitenplaats op basis van burgerparticipatie. “Het moest een laagdrempelige, sociaal-maatschappelijke ontmoetingsplek worden,” legt Zwinkels uit, “waar iedereen kan genieten van natuur, cultuur en lekker eten.” En zo geschiedde.

De drie initiatiefnemers gingen in gesprek met de gemeente en richtten SHBO op. In 2015 werd gestart met het inrichten van een pop-up café in de villa. “Het leek alsof de omwonenden op dit moment gewacht hadden. Honderdvijftig vrijwilligers meldden zich aan en werkten tienduizenden uren aan achterstallig onderhoud van de villa en het aanleggen van de tuin. Een groep cultuurliefhebbers realiseerde een activiteitenprogramma van muziekoptredens, theater, films en lezingen. Er kwamen themawandelingen, kerstmarkten, kleine muziekfestivals en nog veel meer.”

Samen sterk
In 2018 werd de buitenplaats officieel eigendom van SHBO. Er werd een moestuin aangelegd en de aangrenzende gemeente Westland schonk een kas, welke wordt gebruikt als horecagelegenheid. In de villa bevinden zich onder meer een restaurant, zalen en een theater. Inmiddels zijn er zo’n honderd vrijwilligers actief, verdeeld over verschillende groepen. Zwinkels: “Ons motto is dan ook “samen sterk”. Door de hulp van vele vrijwilligers, studenten en professionals borgen wij de toekomst van Villa Ockenburgh.”

Sterke link met ambities NPHD
Door dit succesvolle burgerinitiatief kunnen nog vele generaties genieten van de bijzondere natuur en rijke geschiedenis van Ockenburgh. “Landgoed Ockenburgh ligt midden in het gebied van NPHD. Als partner van NPHD willen wij een Duinpoort zijn waar bezoekers informatie kunnen halen, een mooie fiets- of wandeltocht kunnen starten en kunnen genieten van de horeca in de Villa en de Kas.

Daarnaast werken wij graag samen met partners in het gebied zoals gemeente Den Haag, gemeente Westland, provincie Zuid-Holland, het Zuid-Hollands Landschap en Dunea. In NPHD liggen meerdere landgoederen en buitenplaatsen waarmee de verbinding steeds meer tot stand wordt gebracht. Zo kunnen mensen uit de omgeving en van verder weg genieten van wat dit gebied te bieden heeft.”

Nieuwsoverzicht

Andere nieuwsberichten

Nieuwsoverzicht