Wandelaars kunnen in Hollandse Duinen genieten van de mooiste landgoederen en buitenplaatsen. Ze zijn in de 17e en 18e eeuw aangelegd, en inmiddels groene oases in een dichtbevolkt gebied. Deze zeven mag je niet missen!
Wandelaars kunnen in Hollandse Duinen genieten van de mooiste landgoederen en buitenplaatsen. Ze zijn in de 17e en 18e eeuw aangelegd, en inmiddels groene oases in een dichtbevolkt gebied. Deze zeven mag je niet missen!
Landgoed Keukenhof, een prachtig landgoed tussen bollen en bloembollenvelden.
Het huis Ockenburgh, een prachtig landgoed met een romantisch landschapspark.
Duivenvoorde, een landgoed rijk aan verhalen
Landhuis Nieuw Leeuwenhorst ademt nog altijd de grandeur van weleer.
Ontdek hoe chique Voorschoten was en bekijk vijf historische buitenverblijven!
Een wandelroute langs parken als De Paauw en Backershagen, in de 19de eeuw bezit van prins Frederik der Nederlanden, broer van koning Willem II.
Huis Hofwijck, gebouwd door alleskunner Constantijn Huygens, is een van de mooiste buitenplaatsen uit de 17de eeuw.
Raadpensionaris ‘Vadertje Cats’ kocht in 1643 een boerderij in Den Haag, waar hij zijn ‘zorgen kon laten vlieden’. Tegenwoordig is het Catshuis de ambtswoning van de minister-president.
Deze mag niet ontbreken: één van de mooiste landgoederen van Nederland.
Midden in de Bollenstreek, tussen de bossen en de bloembollenvelden, ligt het historisch Landgoed Keukenhof met als blikvanger Kasteel Keukenhof, een kasteel uit 1648. Het landgoed van 240 hectare is vrij toegankelijk en heeft 15 Rijksmonumenten.
In 1857 werden de tuinen rond Kasteel Keukenhof opnieuw ingericht door J.D. Zocher en zijn zoon L.F. Zocher, die later ook het vondelpark in Amsterdam ontwierpen. Zij lieten zich inspireren door het Engelse landschap: de heuvels en slingerweggetjes zijn daarbij kenmerkend. In het park rond het kasteel staan kunstwerken die mooi passen in de omgeving van het landgoed. In de tuin van het kasteel vind je ook het LAM Museum, een leuk kunstmuseum voor alle leeftijden.
Midden in de Bollenstreek, tussen de bossen en de bloembollenvelden, ligt het historisch Landgoed Keukenhof met als blikvanger Kasteel Keukenhof, een kasteel uit 1648. Het landgoed van 240 hectare is vrij toegankelijk en heeft 15 Rijksmonumenten. In 1857 werden de tuinen rond Kasteel Keukenhof opnieuw ingericht door J.D. Zocher en zijn zoon L.F. Zocher, die later ook het vondelpark in Amsterdam ontwierpen. Zij lieten zich inspireren door het Engelse landschap: de heuvels en slingerweggetjes zijn daarbij kenmerkend. In het park rond het kasteel staan kunstwerken die mooi passen in de omgeving van het landgoed. In de tuin van het kasteel vind je ook het LAM Museum, een leuk kunstmuseum voor alle leeftijden.
Meer informatie is te vinden op de website van Kasteel Keukenhof.
Naar Kasteel KeukenhofEeuwenoude allure op de rand van Den Haag? Op Landgoed Ockenburgh voel je de geschiedenis van vele eeuwen. Een heerlijk “buiten” om te struinen met de kinderen, te wandelen met de hond, te picknicken, te fietsen of te joggen.
En bezoek ook eens Villa Ockenburgh, in 1654 gesticht door landheer Jacob Westerbaen en na de Tweede Wereldoorlog decennia lang een jeugdherberg. Deze jeugdherberg, de grootste van Europa, sloot haar deuren in 1996, waarna de gemeente de buitenplaats te koop aanbood. Diverse plannen werden ingediend, die echter niet haalbaar bleken. Villa Ockenburgh raakte in verval, tot in 2012 drie buurtbewoonsters de koppen bij elkaar staken. Zij ontwikkelden een reddingsplan voor herbestemming van de buitenplaats op basis van burgerparticipatie. De buitenplaats is weer een geliefde ontmoetingsplek geworden voor jong en oud, voor liefhebbers van natuur, cultuur, lekker eten, tuinieren en wandelen.
Eeuwenoude allure op de rand van Den Haag? Op Landgoed Ockenburgh voel je de geschiedenis van vele eeuwen. Een heerlijk “buiten” om te struinen met de kinderen, te wandelen met de hond, te picknicken, te fietsen of te joggen. En bezoek ook eens Villa Ockenburgh, in 1654 gesticht door landheer Jacob Westerbaen en na de Tweede Wereldoorlog decennia lang een jeugdherberg. Deze jeugdherberg, de grootste van Europa, sloot haar deuren in 1996, waarna de gemeente de buitenplaats te koop aanbood. Diverse plannen werden ingediend, die echter niet haalbaar bleken. Villa Ockenburgh raakte in verval, tot in 2012 drie buurtbewoonsters de koppen bij elkaar staken. Zij ontwikkelden een reddingsplan voor herbestemming van de buitenplaats op basis van burgerparticipatie. De buitenplaats is weer een geliefde ontmoetingsplek geworden voor jong en oud, voor liefhebbers van natuur, cultuur, lekker eten, tuinieren en wandelen.
Meer informatie op de website van het Zuid-Hollands Landschap.
Ga naar de site.Landgoed en kasteel Duivenvoorde vormen een uniek ensemble waarvan de wortels teruggaan tot in de 13de eeuw. Duivenvoorde is door vererving steeds in familiebezit gebleven – en dus nooit verkocht – waardoor acht eeuwen bewonersgeschiedenis nog tastbaar aanwezig is. Ontdek de historie van het kasteel en de unieke bewonersgeschiedenis.
Landgoed en kasteel Duivenvoorde vormen een uniek ensemble waarvan de wortels teruggaan tot in de 13de eeuw. Duivenvoorde is door vererving steeds in familiebezit gebleven – en dus nooit verkocht – waardoor acht eeuwen bewonersgeschiedenis nog tastbaar aanwezig is. Ontdek de historie van het kasteel en de unieke bewonersgeschiedenis.
Meer informatie is te vinden op de website van Landgoed en Kasteel Duivenvoorde.
Website DuivenvoordeLaat je verrassen door de mix van weiden en parkachtige natuur met statige beuken en eiken, hakhoutbos en vijvers. Grote groepen buitensporters, fietsers, brommers en paarden mogen er niet in: hier kan je echt tot rust komen.
Laat je verrassen door de mix van weiden en parkachtige natuur met statige beuken en eiken, hakhoutbos en vijvers. Grote groepen buitensporters, fietsers, brommers en paarden mogen er niet in: hier kan je echt tot rust komen.
Meer informatie vind je op de website van het Zuid-Hollands Landschap.
Naar Zuid-Hollands LandschapVia agrarisch gebied en de woonbebouwing van Voorschoten loop je langs Huis Ter Wadding; een mooi bewaard landschapspark inclusief 18de-eeuws landhuis!
Via agrarisch gebied en de woonbebouwing van Voorschoten loop je langs Huis Ter Wadding; een mooi bewaard landschapspark inclusief 18de-eeuws landhuis!
Meer informatie vind je op de website van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Bekijk de routeMooie wandelroute om onderweg weg te dromen bij mooie villa’s en herenhuizen. Start bij Huize de Paauw of het Koffiehuisje in Wassenaar.
Mooie wandelroute om onderweg weg te dromen bij mooie villa's en herenhuizen. Start bij Huize de Paauw of het Koffiehuisje in Wassenaar.
Meer informatie vind je op de website van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Bekijk de routeHet huis van Constantijn Huygens, met de bijbehorende tuin, is een unicum. Bezoek de bijzondere buitenplaats en ervaar zelf de 17e eeuw.
Het huis van Constantijn Huygens, met de bijbehorende tuin, is een unicum. Bezoek de bijzondere buitenplaats en ervaar zelf de 17e eeuw.
Meer informatie op de website.
Bekijk de sitePark Sorghvliet is deel van de nalatenschap van Jacob Cats (1577 – 1660). Je kan er genieten van het prachtige landschap (in Franse en Engelse stijl) en de majestueuze tuinmuur.
Park Sorghvliet is deel van de nalatenschap van Jacob Cats (1577 – 1660). Je kan er genieten van het prachtige landschap (in Franse en Engelse stijl) en de majestueuze tuinmuur.
Meer informatie vind je op de website van de Rijksgebouwendienst.
Meer infoClingendael is één van de mooiste landgoederen van Nederland. Dit landgoed tussen Den Haag en Wassenaar kent een eeuwenoude historie die duidelijk voelbaar is in de natuur en de cultuur. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl met mooie gebouwen, tuinen met indrukwekkende boomgroepen en spiegelende waterpartijen.
Clingendael is één van de mooiste landgoederen van Nederland. Dit landgoed tussen Den Haag en Wassenaar kent een eeuwenoude historie die duidelijk voelbaar is in de natuur en de cultuur. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl met mooie gebouwen, tuinen met indrukwekkende boomgroepen en spiegelende waterpartijen.
Meer informatie vind je op DenHaag.com.
Bekijk de website van Den Haag