18 september 2024

De provincie Zuid-Holland heeft op 17 september een aangepaste aanvraag ingediend voor de officiële status van nationaal park voor Hollandse Duinen. Nationaal Park Hollandse Duinen is de brede kuststrook van Hoek van Holland tot Hillegom waar waardevolle natuur voorop staat, maar waar ook plaats is voor cultuur, waterwinning, toerisme, woningbouw, landbouw en ligt in een gebied waar steeds meer mensen wonen en werken.
 
“Ik ben trots dat ik namens ruim 60 partners van Nationaal Park Hollandse Duinen deze aanvraag mag indienen. Hollandse Duinen is een wereldwijd uniek natuurgebied waar miljoenen Hollanders dagelijks van genieten. Terecht ook dat het is uitverkozen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland”, zegt Berend Potjer, gedeputeerde Natuur provincie Zuid-Holland. “De status van nationaal park is een erkenning van de inspanningen van de partners die over gemeentegrenzen heen samenwerken om natuur te verbeteren en beschermen en recreatie in goede banen te leiden. Het is ook een aanmoediging om te blijven werken aan een goede leefomgeving voor mens, plant en dier. We kijken met vertrouwen uit naar de reactie van het ministerie”.

De statusaanvraag is aangepast zodat het aansluit bij het Beleidsprogramma Nationale Parken van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur dat in het voorjaar is vastgesteld. De eerste aanvraag uit 2020 was aangehouden in afwachting van dit nieuwe beleid. Nationaal Park Hollandse Duinen vraagt de officiële status aan voor een kleiner gebied, de gebieden die op dit moment al wettelijke bescherming op het gebied van natuur, waterkwaliteit, cultureel erfgoed of recreatie hebben. Het gebied waarin de ruim 60 partners samenwerken blijft hetzelfde. Dat betekent dat alle projecten en initiatieven volop door kunnen gaan, ook buiten de formele begrenzing van het nationaal park. In het hele gebied wordt immers gewerkt aan een mooi en toegankelijk landschap, het versterken van de natuur en het vergroten van de leefbaarheid. Nationaal Park Hollandse Duinen is een mens-inclusief nationaal park, gericht op natuur, cultureel erfgoed en de mens die daar volop van mag genieten.

“De officiële status van nationaal park is belangrijk voor dit unieke gebied”, aldus Georgette Leltz, directeur van Stichting Nationaal Park Hollandse Duinen. “Het is een bevestiging van de onmisbare waarde van het landschap dat prominent onderdeel uitmaakt van de westelijke Randstad met daarin dorpen, steden en economische activiteit. Het is een prachtig afwisselend gebied met een grote biodiversiteit waar inwoners, ondernemers en recreanten van genieten en goed voor zorgen. Wij willen een voorbeeldregio zijn waarin natuur en mens elkaar gezond houden.”

De status maakt het bovendien mogelijk een aanvraag in te dienen voor een bijdrage uit de subsidieregeling voor nationale parken. Daarmee kan Nationaal Park Hollandse Duinen projecten waar gemeenten, provincie, waterschappen, natuurbeheerders, en ondernemers gezamenlijk aan werken blijven aanjagen, bijvoorbeeld ecologische verbindingen maar ook aantrekkelijke bestemmingen voor bezoekers waarmee kwetsbare natuur kan worden ontzien. Ook zijn er gezamenlijke publiekscampagnes om bezoekers beter te spreiden en zijn er steeds meer groene tuinen, zodat ook de natuur dichtbij huis een impuls krijgt.

Nieuwsoverzicht

Andere nieuwsberichten

Nieuwsoverzicht