We zetten graag onze partners in de schijnwerpers. Dit keer spreken we met Hilbert Bredemeijer, wethouder van gemeente Den Haag.
Wat betekent het voor de stad Den Haag om middenin Nationaal Park Hollandse Duinen te liggen?
Den Haag staat bekend om haar prachtige historische landgoederen en parken, bossen en natuurlijk de zee. Dat maakt onze stad uniek en aantrekkelijk voor bewoners, bezoekers en bedrijven. Maar Den Haag is niet alleen een plek waar we wonen en werken, het is ook de plek waar we samenleven. Groen in de buurt helpt daarbij. Ik ben dan ook enorm trots dat Den Haag middenin Nationaal Park Hollandse Duinen ligt, het onderstreept het groene karakter van onze stad en geeft mensen volop de ruimte om te genieten en te ontspannen. Juist in deze coronaperiode merken we hoe belangrijk dat is.
Waarom heeft de gemeente Den Haag ervoor gekozen aan te sluiten als besturingspartner Nationaal Park Hollandse Duinen?
We vinden de ontwikkeling van een nationaal park erg belangrijk, niet alleen voor onze stad maar juist ook voor de regio. Als besturingspartner willen we graag de verbinder zijn tussen al die verschillende partners en belangen.
Welke projecten spelen er in Den Haag die bijdragen aan Nationaal Park Hollandse Duinen?
Het eerste project is deels al in uitvoering; onze groene stads- èn parkentree bij de Koekamp die we samen met Staatbosbeheer ontwikkelen. De Koekamp wordt een mooie entree naar het Haagse Bos, zodat bezoekers die bij station Den Haag Centraal naar buiten komen meteen de kwaliteit van dit prachtige groengebied ervaren. De groene overkluizing die de Koekamp verbindt met het Haagse Bos is al bijna gereed. Er komt ook een informatiepunt van Nationaal Park Hollandse Duinen.
Daarnaast werken we aan het ‘regiopark van zee tot Zweth’ waarbij we veel kansen zien om de groene gebieden aan de rand van onze stad zoals Uithof, Madestein en Ockenburgh beter met elkaar en met de stad te verbinden. En we gaan aan de slag met ‘Parkways’. Zo kunnen we sommige fietsroutes verbeteren en ontbrekende schakels invullen, zodat er uiteindelijk een mooi, groen fietsnetwerk door onze regio ontstaat.
Wat hoopt u te bereiken met Nationaal Park Hollandse Duinen?
Ik hoop dat Nationaal Park Hollandse Duinen over een paar jaar net zo bekend is als andere nationale parken zoals de Biesbosch of de Veluwe. In de eerste plaats voor onze eigen bewoners, zodat zij er volop gebruik van maken. Maar ook voor bezoekers, zodat zij deze groene parel niet overslaan bij hun volgende bezoek. Ons nationaal park heeft zo veel potentie met prachtige natuur, een rijke historie en veel bezienswaardigheden. Daar mogen we echt trots op zijn. Het is wat mij betreft een niet te missen onderdeel van Nederland. Daarnaast, en dat vind ik minstens zo belangrijk, draagt Nationaal Park Hollandse Duinen bij aan het beschermen en verder ontwikkelen van de natuurgebieden. Dat is super belangrijk met het oog op klimaatverandering en de uitdagingen van een groeiende stad.
Wat betekent Nationaal Park Hollandse Duinen voor u persoonlijk en waar geniet u het meest in het park?
In deze gekke en soms moeilijke tijden realiseer ik mij meer dan ooit hoe belangrijk en fijn het is om te kunnen ontspannen in de buitenlucht. Den Haag heeft prachtige parken. De natuur is echt een plek waar je tot rust kan komen en de ruimte hebt om te bewegen. Wandelen, fietsen, hardlopen. Dat doe ik het liefst in landgoed Ockenburgh aan de rand van Den Haag. Een prachtig, statig landgoed met lange lanen en prachtige oude bomen.