In 2020 heeft de gemeente Noordwijk het predicaat heilzame zeebadplaats ontvangen. Het was een mijlpaal en bovenal een startsein voor de gewenste ontwikkelingen in de toekomst. De ligging aan zee met een natuurlijke omgeving, de kwaliteit van het zeewater, de klimatologische omstandigheden en de aanwezige voorzieningen vormden de noodzakelijke basis voor het verkrijgen van het door de ESPA verstrekte (European Spas Association) predicaat.
Om richting te kunnen geven aan de doorontwikkeling werd in februari aan de raad de kuuroordvisie gepresenteerd. Deze visie vormt de basis om de vertaalslag te kunnen maken van ambitie naar aanbod. Door de ligging aan zee, de effecten hiervan op de gezondheid en de invloed van de directe omgeving speelt het thema Thalasso een belangrijke rol. Thalasso is het Griekse woord voor zee. Thalasso kan voor veel doeleinden worden ingezet. Te denken is aan versterking van het immuunsysteem, aanmaak van vitamine D en het positieve effect op luchtwegen.
Marlies Sobczak, sr. projectmanager kuuroordmanager gemeente Noordwijk, is vanaf het begin bij de kuuroord ontwikkeling betrokken. Bij deze ontwikkeling is Thalasso het centrale thema. “Thalasso heeft als basis de ligging dicht bij de zee en de effecten van de directe natuurlijk omgeving en het zeeklimaat. Voor de toekomst is de uitdaging om allerlei gezondheid bevorderende activiteiten te ontwikkelen. Organisaties en ondernemers zien veel mogelijkheden. Het draagvlak is groot”.
Kuuroord Noordwijk raakt meerdere beleidsterreinen en vraagt om betrokkenheid van veel partijen. Het behoud van de natuurlijke omgeving met het zee- en duinlandschap is wezenlijk voor de toekomst. De omstandigheden in Noordwijk zorgen voor ideale condities voor helio(zon)- en luchttherapie. Zonder de natuur te verstoren zou bekeken moeten worden of voorzieningen kunnen aansluiten bij de kuuroordgedachte. Thalasso-activiteiten zoals wandelen en hardlopen of teambuilding zijn voorbeelden. Vanuit de holistische benadering, lichaam en geest als eenheid, kan in het natuurgebied bewust gewerkt worden aan het vinden van natuurlijke balans. Yoga en meditatie zijn voorbeelden.
De doorontwikkeling van Noordwijk naar kuuroord biedt kansen om gasten en inwoners te ondersteunen bij het kiezen voor een bewuste levensstijl. Door een betere spreiding van het bezoekersseizoen kan druk op kostbare natuurgebieden beter geleid worden.
Vanaf de eerste kuuroordplannen zijn de Hollandse Duinen van grote de betekenis geweest. De aanwezigheid van een kostbaar natuurgebied in de directe omgeving was een van de redenen waarom Noordwijk voldeed aan de gewenste internationale criteria. In overleg zijn plannen ontwikkeld waarbij de gemeente Noordwijk en de kuuroordstatus nauw verbonden wordt met de plannen voor Nationaal Park Hollandse Duinen. Marlies Sobczak: “De realisatie van een Thalasso-wandelroute is daar een mooi voorbeeld van. Hierbij trekken we samen op met SBB en werken we de plannen uit. Tijdens deze wandeling door het natuurpark worden gasten erop gewezen welk effect het verblijf in het duinlandschap op de het persoonlijk welzijn heeft. Door nauw in gesprek te zijn met elkaar worden steeds meer plannen zichtbaar”.
Noordwijk kan zich in de toekomst met de keuze voor kuuroord op kwalitatieve wijze onderscheiden als plaats aan de Nederlandse kust. De Hollandse Duinen zijn daarvoor een enorme verrijking.